Blog

Ingatlan adásvétel banki hitellel

Ha ingatlanvásárlást tervezel – akár lakhatási, akár befektetési céllal – mindkét esetben előfordulhat, hogy az önerődet banki hitellel kell kiegészítened. Ha önerőből tudod finanszírozni a vásárlást és sikerül megegyezned az eladóval, majd ügyvédhez fordultok aki okiratba foglalja a szerződéses akaratotokat, csupán a jogszabályoknak kell megfelelnetek.

Hitelfelvétel esetén viszont harmadik félként belép az ügyletbe a bank, és az adásvételi szerződést nem csak a jogszabályoknak, hanem a banki hitelezési gyakorlatnak és elvárásoknak is meg kell feleltetni. A bankok a honlapjukon közzéteszik az adásvételi szerződésekre vonatkozó követelményrendszerüket. Alapvetően az ügyvéd feladata megfeleltetni a banki elvárásoknak az adásvételi szerződést, azonban érdemes előzetesen tisztában lenni a hitelezési gyakorlat jogi vetületével is, mivel először az adásvételi szerződést kell megkötni, és csak annak megléte esetén folytatja le a bank a hitelbírálatot.

Általánosságban mindegyik bank által támasztott elvárások ingatlan adásvételi szerződéshez:

- Először az önerődet kell megfizetned, a banki hitel mindig az utolsó vételárrészlet. Volt olyan ügyfelem, aki úgy gondolta, hogy először a bank fizet, és a néhány fennmaradó hónap alatt állampapírban fialtatja még egy kicsit az önerőt. Kiváló pénzügyi elképzelés, de sajnos nem volt kivitelezhető.

- Ha az adásvétel nem csak az ingatlanra vonatkozik, hanem ingóságokat is kifejezetten tartalmaz a szerződés, a bank kérheti az ingatlan és az ingóságok értékének külön-külön történő meghatározását.

- Ha az adásvételben bármelyik részes fél nem beszél magyar nyelven, vagy ha a szerződés többnyelvű, a nyelvek egyikén sem, tolmács igénybevétele szükséges. Ezesetben a bank kérheti, hogy a tolmács is írja alá a felekkel együtt az okiratokat.

- A banki követelményrendszerek konkrét szövegjavaslatot is tartalmazhatnak, ezeket érdemes szó szerint átvenni és feltüntetni az adásvételi szerződésben.

Amit mindenképpen igazolnod kell a hitelező bankod részére az adásvételi szerződés megkötése után:

- Az önerőd megfizetését a hitel folyósítása előtt igazolnod kell a bankodnak. Egyes bankoknál elegendő, ha „hitelt érdemlő módon” történik az önerő megfizetésének igazolása az adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvédnél, szigorúbb esetben a bank kérheti, hogy az eladó írja alá és ügyvéd ellenjegyezze az önerő megfizetéséről szóló átvételi elismervényt.

- Azt is igazolnod kell, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor az ügyvéded letétbe vette az eladó végleges tulajdonjog bejegyzési nyilatkozatát. Aláíráskor kérd el az ügyvédedtől a letéti szerződés, vagy letéti igazolás egy példányát is!

- Az aláírt adásvételi szerződést az ügyvéd először a földhivatalhoz nyújtja be. A benyújtás megtörténtét a bankod részére úgy igazolod, hogy az adásvételi szerződés és a földhivatali kérelem egy-egy a földhivatal által lepecsételt példányát eljuttatod részükre.

Amit tudnod kell a hitel folyósításáról és az ingatlan adásvételtől történő elállásról:

- A bank a hitelösszeget nem neked fogja átutalni, hanem közvetlenül az eladónak fizeti ki.

- A banki hitel folyósítása után az adásvételi szerződéstől nem lehet elállni a bank írásbeli hozzájárulása nélkül. Ha a szerződés valamilyen okból mégis megszüntetésre kerülne (mert a bank ehhez hozzájárul), az eladónak kell visszafizetnie a hitelt.

A banki követelmények adásvételi szerződésbe foglalása ügyvédi feladat, segítek neked eligazodni a hitelezési gyakorlat útvesztőjében. A további tájékoztatás, vagy ajánlatkérés céljából keress alábbi elérhetőségeim bármelyikén!

📞+36304572289

📧drszalai@drszalailegal.hu

Kapcsolatfelvétel

Jogvélemény / ajánlatkérés

Az adatok elküldését követően telefonon, vagy e-mailben felvesszük veled a kapcsolatot, és egy előzetes jogvélemény keretében tájékoztatunk a hasonló ügyek szokásos menetéről és a már ismert várható költségekről. A kapcsolatfelvétel, első konzultáció és előzetes jogvélemény díjmentes, anyagi kötelezettséget nem jelent.