Blog

Ingatlan tehermentesítése vételárból

Neked mint vevőnek alapvető érdeked az, hogy tehermentesen szerezd meg a megvásárolni kívánt ingatlant. Ha a vásárlást megelőzően letöltött tulajdoni lap szeint az ingatlanon terhek találhatóak (pl. zálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, végrehajtási jog) azt jelenti, hogy az eladónak tartozása áll fenn, és az ingatlan szolgál biztosítékként arra az esetre, ha ezeket a tartozásokat időben nem tudja megfizetni (pl. bankhitel). Az is lehet, hogy épp azért került rá az ingatlanra a teher (pl. végrehajtási jog), mert egy adott tartozást az eladó nem tudott határidőben visszafizetni, ezért a tartozás jogosultja végrehajtást indított az eladó ellen.

Mivel a tulajdoni lapon szereplő terhek az eladó tartozásait biztosítják, azonban az ingatlant az adásvételt követően már te fogod tulajdonolni, az adásvétel alkalmával kell intézkedni a terhek törléséről. Lehet, hogy az eladó rendelkezik annyi megtakarítással, hogy az ingatlanán fennálló terheket töröltesse és az alapul fekvő tartozásokat visszafizesse, még az adásvétel lebonyolítása előtt, azonban gyakoribb eset az, hogy megtakarítás hiányában az ingatlan vételárából tud csak tehermentesíteni.

Számodra miért kockázatos az, ha az eladó a vételárból tehermentesít?

Azért mert az eladó valójában a te pénzeddel fizeti ki a tartozásait, amelyet az ingatlan vételárára számoltok el. Az adásvételi szerződésben érdemes úgy rendelkezni, hogy a tehermentesítésre fordítandó összeget közvetlenül te utalod át az eladó hitelezőinek, és a tehermentesítéshez nem szükséges fennmaradó vételárrészt csak akkor fizeted meg az eladónak, ha a terhek lekerültek az ingatlan tulajdoni lapjáról. "Cserébe" az ingatlan tulajdonjoga addig nem száll át a nevedre, amíg a teljes vételár megfizetésre nem kerül.

Mi a biztosítékod, hogy a folyamat végén tulajdonos leszel?

1. Az eladó előre, már az adásvételi szerződés aláírásakor aláír tulajdonjog bejegyzési nyilatkozatot, amelyet letétbe veszek, és azt csak a teljes vételár megfizetését követően nyújtom be a földhivatalba.

Ugyanakkor már az adávételi szerződés megkötését követően az az érdeked, hogy az ingatlan tulajdoni lapján változás ne történhessen (pl. ne kerülhessen rá új teher, ha az eladó újabb tartozása kerül behajtási szakaszba). Erre szolgál a széljegy: ez azt jelenti, hogy megjelensz vevőként a tulajdoni lapon széljegyen, de a földhivatal a végleges tulajdonjog bejegyzési engedély benyújtásáig még nem jegyzi be a tulajdonjogot. A széljegyzés megakadályozza az eladót abban, hogy időközben esetleg másnak is eladja az ingatlant, valamint újabb teher nem kerülhet rá az ingatlan tulajdoni lapjára, ha esetleg az eladónak egy kifizetetlen tartozása van.

A befejező lépések

Ha a terhek lekerültek az ingatlan tulajdoni lapjáról a fennmaradó vételárat is megfizetheted, és ezt követően az eladó (már korábban aláírt és ügyvédi letétbe vett) tulajdonjog bejegyzést engedő nyilatkozata alapján bejegyzésre kerül a tulajdonjogod immár a tiszta, tehermentes tulajdoni lapra.

Ha terhelt ingatlan vásárolnál, a további tájékoztatás, vagy ajánlatkérés céljából keress alábbi elérhetőségeim bármelyikén!

📞+36304572289

📧drszalai@drszalailegal.hu

Kapcsolatfelvétel

Jogvélemény / ajánlatkérés

Az adatok elküldését követően telefonon, vagy e-mailben felvesszük veled a kapcsolatot, és egy előzetes jogvélemény keretében tájékoztatunk a hasonló ügyek szokásos menetéről és a már ismert várható költségekről. A kapcsolatfelvétel, első konzultáció és előzetes jogvélemény díjmentes, anyagi kötelezettséget nem jelent.