Blog

Költözés CSOK-kal: lehetséges?

Ha a Családi Otthonteremtési Kedvezmény támogatottként belföldi költözést fontolgatsz úgy, hogy eladnád a korábbi CSOK-os vételedet és vennél egy új ingatlant, ez a cikk neked szól.

Támogatottként bizonyára tisztában vagy azzal, hogy az állami támogatás erejéig a Magyar Állam javára jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre az ingatlanod tulajdoni lapjára. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Állam jóváhagyása nélkül nem adhatod el a CSOK-támogatott ingatlanodat. Továbbá akár új építésű, akár használt lakást vásároltál, CSOK támogatottként vállaltad, hogy 10 évig életvitelszerűen abban az ingatlanban fogsz lakni, amelyre felvetted az állami támogatást. Ennek ellenére egy munkahelyváltás, a távmunkavégzési lehetőségeid, vagy egyéb ok miatt mégis előfordulhat, hogy a közeljövőben költözni szeretnél az országon belül.

Tiltja-e a törvény a költözést CSOK-kal?

költözés

A lehetőségeid felméréséhez az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendeletet és a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendeletet kell megvizsgálni. Amire minden esetben figyelemmel kell lenni az az, hogy a rendeletek szerint ha eladod a CSOK-támogatott ingatlanodat, az eladásról szóló adásvételi szerződést 30 napon belül köteles vagy becsatolni a Kormányhivatalnak és ezúton bejelenteni az eladást. Ilyen értelemben a költözés nem tiltott, azonban ha nem „viszed át” egy új ingatlanra a már felvett CSOK támogatást, a támogatást vissza kell fizetned. Ha kicsúszol az eladás bejelentésére rendelkezésre álló 30 napos határidőből amit az adásvételi szerződésed megkötésétől kell számítani, a szerződéskötés napjától számított Ptk. szerinti késedelmi kamatot is meg kell fizetned a CSOK eredeti tőkeösszegének visszafizetése mellett.

Hogyan „viheted át” egy új ingatlanra a már felvett CSOK-ot?

Elsősorban azt fontos tudnod, hogy az új ingatlant amire „átvinnéd” a CSOK-ot meg kell vásárolnod, tehát a nevedre (és annak a nevére, akivel együtt felvetted a CSOK-támogatást) kell, hogy kerüljön. A vétel megvalósulhat ingatlan-csereszerződés útján is, vagy akként is, hogy a korábbi CSOK-támogatott ingatlanodat eladod, és egy újat vásárolsz. Attól függően, hogy a korábbi támogatott ingatlanod eladásához képest az új vételed mikor valósul meg, a rendeletek bizonyos feltételek fennállása esetén kötelezővé tehetik azt is, hogy a Magyar Államkincstárnál letétbe kell helyezned a neked folyósított CSOK támogatás összegét a korábbi CSOK-támogatott ingatlanod eladását követően. Amint az új ingatlan a nevedre kerül, ezt az összeget Magyar Államkincstár visszautalja neked, és a Kormányhivatal rájegyezteti az új ingatlanod tulajdoni lapjára a Magyar Állam javára alapított jelzálogjogot és elidegenítési és terhelési tilalmat. Ugyanakkor a kötelező letétbehelyezés felesleges költségeket szülhet, illetve ha valamiért az új ingatlanod adásvétele valamilyen akadályba ütközik, a Magyar Államkincstár nem fogja visszautalni a CSOK támogatásodat. Ilyen módon az is előfordulhat, hogy a támogatást akaratod ellenére „fizeted vissza”.

Hogyan kerüld el a kötelező letétbehelyezést?

A CSOK-rendeletek három lehetőséget is biztosítanak, amelyekkel el tudod kerülni azt, hogy a CSOK-támogatásod összegét letétbe kelljen helyezned a Magyar Államkincstárnál.

Csereszerződés

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy az eladód pont oda költözne, ahol te laksz, te pedig oda, ahol az eladód, tehát cserével meg tudod oldani az ügyletedet, a letétbehelyezés elkerülhető. Csupán annyi a dolgod, hogy az aláírásától számított 30 napon belül becsatolod a csereszerződésedet, és a Kormányhivatal átjegyzi az új ingatlanodra a Magyar Állam javára alapított jelzálogjogot és elidegenítési és terhelési tilalmat.

Először vétel, majd eladás

Egy másik egyszerű megoldás az, ha korábban vásárolsz meg az új ingatlant, és később adod el a korábbi CSOK-támogatott vételedet. Ezesetben is mentesülsz a letétbehelyezési kötelezettség alól, csupán a bejelentési határidőkre kell figyelemmel lenned.

Először eladás, majd vétel: 60 napon belül

nappali

Ugyancsak szerencsés helyzet, ha az ingatlanod eladásának bejelentésétől számított 60 napon belül meg tudod kötni és be tudod jelenteni az új ingatlanodra létrejött adásvételi szerződésedet a Kormányhivatalnak. Ha legfeljebb 60 nap telik el a bejelentéstől számítva az új vétel bejelentéséig (ami a fenti 30 napos határidővel összeadva így összesen 90 nap) nem kell letétbe helyezned a CSOK támogatásod összegét a Magyar Államkincstárnál.

Az utóbbi megoldás ugyan nem kivitelezhetetlen, de előzetesen meg kell tervezni a szerződések megkötésének időpontját mind az eladás, mind a vétel tekintetében. Erre tekintettel javasolt mindkét szerződést egy ügyvédi iroda gondozására bízni, a kormányhivatali bejelentésekkel együtt.

A további tájékoztatás, vagy ajánlatkérés céljából keress elérhetőségeim bármelyikén!

📞+36304572289

📧drszalai@drszalailegal.hu

Kapcsolatfelvétel

Jogvélemény / ajánlatkérés

Az adatok elküldését követően telefonon, vagy e-mailben felvesszük veled a kapcsolatot, és egy előzetes jogvélemény keretében tájékoztatunk a hasonló ügyek szokásos menetéről és a már ismert várható költségekről. A kapcsolatfelvétel, első konzultáció és előzetes jogvélemény díjmentes, anyagi kötelezettséget nem jelent.