Blog

Ingatlan adásvétel banki hitellel

Frissítve: 2022.08.30.

Ha ingatlanvásárlást tervezel – akár lakhatási, akár befektetési céllal – mindkét esetben előfordulhat, hogy az önerődet banki hitellel kell kiegészítened. Ha önerőből tudod finanszírozni a vásárlást és sikerül megegyezned az eladóval, majd ügyvédhez fordultok aki okiratba foglalja a szerződéses akaratotokat, csupán a jogszabályoknak kell megfelelnetek.

Hitelfelvétel esetén harmadik félként belép az ügyletbe a bank, és az adásvételi szerződést nem csak a jogszabályoknak, hanem a banki hitelezési gyakorlatnak és elvárásoknak is meg kell feleltetni. Ezen elvárások egy részét a jogszabályokból nem lehet kikövetkeztetni, ezért a bankok a honlapjukon közzéteszik az adásvételi szerződésekre vonatkozó követelményrendszerüket, melyben a jogszabályi kötelezettségek mellett feltüntetik a saját szövegjavaslataikat a szerződés bizonyos rendelkezéseivel kapcsolatban. Az adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvéd feladata megfeleltetni a banki elvárásoknak az adásvételi szerződést, azonban érdemes előzetesen tisztában lenned a hitelezési gyakorlat jogi vetületével is, mivel először az adásvételi szerződésedet kell megkötnöd, és csak annak megléte esetén folytatja le a bank a hitelbírálatodat.

Általánosságban mindegyik bank által támasztott elvárások ingatlan adásvételi szerződéshez:

- Először az önerődet kell megfizetned az eladó(k)nak, a banki hitel mindig az utolsó vételárrészlet. Volt példa olyan ügyfélre, aki úgy gondolta, hogy először a bank fizet, és a néhány fennmaradó hónap alatt állampapírban fialtatja az önerőt. Kiváló pénzügyi elképzelés, de sajnos nem volt kivitelezhető.

- Ha az adásvétel nem csak az ingatlanra vonatkozik, hanem a szerződés ingóságokat is kifejezetten tartalmaz, a bank kérheti az ingatlan és az ingóságok értékének külön-külön történő meghatározását.

- Ha az adásvételben bármelyik részes fél nem beszéli a magyar nyelvet, vagy ha a szerződés többnyelvű, a nyelvek egyikét sem, tolmács igénybevétele szükséges. Ezesetben a bank kérheti, hogy a tolmács is írja alá a felekkel együtt az okiratokat.

- A banki követelményrendszerek konkrét szövegjavaslatokat is tartalmazhatnak, ezeket érdemes szó szerint átvenni és feltüntetni az adásvételi szerződésben.

Amit az adásvételi szerződés megkötése után mindenképpen igazolnod kell a hitelező bankod részére:

- A hiteled folyósítása előtt igazolnod kell a bankodnak az önerőd megfizetését. Egyes bankoknál elegendő, ha „hitelt érdemlő módon” történik az önerő megfizetésének igazolása az adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvédnél, szigorúbb esetben a bank kérheti, hogy az eladó írja alá és ügyvéd készítse és ellenjegyezze az önerő megfizetéséről szóló átvételi elismervényt.

- Azt is igazolnod kell, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor az ügyvéded letétbe vette az eladó végleges tulajdonjog bejegyzési nyilatkozatát. Aláíráskor kérd el az ügyvédedtől a letéti szerződés, vagy letéti igazolás egy példányát is!

- Az aláírt adásvételi szerződést az ügyvéd először a földhivatalhoz nyújtja be. A benyújtás megtörténtét a bankod részére úgy igazolod, hogy a földhivatali benyújtást követően az adásvételi szerződés és a földhivatali kérelem egy-egy a földhivatal által lepecsételt példányát eljuttatod részükre.

Amit tudnod kell a hitel folyósításáról és az ingatlan adásvételtől történő elállásról:

- A bank a hitelösszeget nem neked fogja átutalni, hanem közvetlenül az eladó(k)nak fizeti ki.

- A banki hitel folyósítása után az adásvételi szerződésedtől nem lehet elállni a bank írásbeli hozzájárulása nélkül. Ha a szerződés valamilyen okból mégis megszüntetésre kerülne (mert a bank ehhez hozzájárul), az eladó köteles visszafizetni a banknak a már folyósított hitelösszeget.

A banki követelmények adásvételi szerződésbe foglalása ügyvédi feladat, segítek neked eligazodni a hitelezési gyakorlat útvesztőjében. A további tájékoztatás, vagy ajánlatkérés céljából keress alábbi elérhetőségeim bármelyikén!

📞+36304572289

📧drszalai@drszalailegal.hu

Kapcsolatfelvétel

Jogvélemény / ajánlatkérés

Az adatok elküldését követően telefonon, vagy e-mailben felvesszük veled a kapcsolatot, és egy előzetes jogvélemény keretében tájékoztatunk a hasonló ügyek szokásos menetéről és a már ismert várható költségekről. A kapcsolatfelvétel, első konzultáció és előzetes jogvélemény díjmentes, anyagi kötelezettséget nem jelent.