Blog

20
2023 március

Illetékmentességek és illetékkedvezmények ingatlanvásárlásnál

A vételedet sok más költség mellett a Magyar Államnak megfizetendő vagyonszerzési illeték is terheli. Csökkentheted az illetéket? Mentesülhetsz a megfizetése alól? Ez a cikk választ ad.

21
2023 január

Az ingatlan adásvételi szerződés megkötésének menete

Ha ingatlanvásárlást fontolgatsz, és már túl vagy pár jogi tartalom feldolgozásán is, valószínűleg több részletkérdésed is felmerült. Jó eséllyel a legfontosabb mind közül az, hogy melyik lépés az első, és hogyan áll össze teljes folyamat?

5
2023 január

Költözés CSOK-kal: lehetséges?

Ha a Családi Otthonteremtési Kedvezmény támogatottként belföldi költözést fontolgatsz úgy, hogy eladnád a korábbi CSOK-os vételedet és vennél egy új ingatlant, ez a cikk neked szól.

4
2022 október

Ingatlan vételár fizetés: készpénz, átutalás...crypto?

Ha ingatlant vásárolsz, előzetesen döntést kell hoznod arról, hogy milyen formában szeretnéd a vételárat megfizetni, és ezt az eladóval is előzetesen le kell egyeztetned. Fontos, hogy minden vételárrészlet fizetési módját írásban meg kell határozni a pontos és részletes szerződés érdekében.

13
2022 szeptember

Ingatlan vásárlása online

2020-ban kényszerűségből mindennel kapcsolatban felmerült az az igényed, hogy elektronikus megoldások útján intézhesd az ügyeidet. Azóta is van lehetőség arra, hogy az ingatlanvásárlásodat személyes megjelenésed nélkül bonyolíthasd le.

6
2022 szeptember

Ingatlan vételár megfizetése több részletben: előszerződés, függőben tartás, vagy tulajdonjog-fenntartás?

Ha ingatlant vásárolsz, nagy eséllyel több részletben fogod megfizetni a vételárat, ennek számos oka lehet. Melyik esetre milyen jogtechnikai megoldást érdemes alkalmazni?

23
2022 június

Terhek a tulajdoni lapon: hogyan lesz az ingatlan tehermentes?

Jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, haszonélvezet, végrehajtási jog, elővásárlási jog (műemlék- és természetvédelem), vezetékjog - kell-e töröltetni, és ha igen, hogyan?

7
2022 június

Hogyan vizsgáljuk meg az ingatlan tulajdoni lapját?

Ingatlanvételt megelőzően a műszaki és esztétikai állapota mellett az ingatlan jogi helyzetét is fel kell mérni. Hogyan töltsük le a tulajdoni lapot online? Hogyan dolgozzuk fel a tulajdoni lap adatait?

22
2022 május

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlása, társasházi teremgarázsok

A közös tulajdoni formából eredő elővásárlási jog nehezítheti a vásárlók életét. Nem kell, hogy így legyen, ha ismerjük a megfelelő jogtechnikai megoldásokat.

9
2022 május

Termőföld vásárlása: fokozott állami érdek = bonyolultabb, de kivitelezhető folyamat

Külön törvény vonatkozik a magyar termőföld átruházására, mivel az állam így védi a magyar termőföldet, és a magyar gazdálkodókat.

1
2022 március

Az ingatlan adásvételi szerződés meghiúsulása: kié az anyagi felelősség?

Szerződéskötést megelőzően a legfontosabb témakör a meghiúsulás eseteinek és a felelősségi rendszerének előzetes szabályozása az adásvételi szerződésben. Ki a felelős a meghiúsulásért?

3
2021 december

Kézfogástól az ingatlan adásvételi szerződésig: foglaló, szándéknyilatkozat, előszerződés

Ha már néztél meg érdeklődőként ingatlant, feltűnhetett hogy mind az eladó, mind az ingatlanos azt szeretné, hogy a lehető leggyorsabban elköteleződj. Az elköteleződés lehet foglaló átadása, vagy valamilyen jogi dokumentum aláírása, esetleg mindkettő.

1
2021 október

Ingatlan többszöri eladása

Ha ingatlan vásárolsz, előfordulhat, hogy az eladó a szerződésed megkötését követően kap egy jobb ajánlatot, vagy éppen te vagy az a jobb ajánlatot tevő vevő, nem tudván, hogy az eladó valakinek korábban már elfogadta az ajánlatát, vagy el is adta neki az ingatlanát.

3
2021 augusztus

Ingatlan tehermentesítése vételárból

Neked mint vevőnek alapvető érdeked az, hogy tehermentesen szerezd meg a megvásárolni kívánt ingatlant, mivel ha az ingatlan tulajdoni lapján terhek találhatóak, azok az eladó tartozásait biztosítják.

30
2021 június

Külföldiek ingatlanszerzése Magyarországon

Ha külföldinek minősülsz, vagy külföldivel együtt vásárolsz ingatlant, speciális szabályok szerinti engedélyeztetési eljárást kell lefolytatni a tulajdonszerzésre.

10
2021 június

Amikor az ingatlan ajándékozása mégsem ingyenes

Ha ingatlant ajándékoztak neked, előfordulhat, hogy az ajándékozó elhalálozása esetén az ajándékozó örökösei jogosan követelhetnek tőled bizonyos pénzösszeget.

12
2021 május

Ingatlan adásvétel banki hitellel

Eladó, vevő és harmadik félként az ügyletben a bank. Mit jelent ez az adásvételi szerződés tartalmára nézve, melyek a banki elvárások?

30
2020 március

Elektronikusan hogyan vehetsz igénybe ügyvédi szolgáltatást?

Felmerül a kérdés, hogy a járványhelyzetben hogyan intézheted jogi ügyeidet anélkül, hogy személyesen találkoznunk kellene.