Blog

Ingatlan vételár fizetés: készpénz, átutalás...crypto?

Ha ingatlant vásárolsz, előzetesen döntést kell hoznod arról, hogy milyen formában szeretnéd a vételárat megfizetni, és ezt az eladóval is előzetesen le kell egyeztetned. Fontos, hogy minden vételárrészlet fizetési módját írásban meg kell határozni a pontos és részletes szerződés érdekében. A fizetési módokat a Polgári Törvénykönyv 6:42. § (1) bekezdése akként határozza meg, hogy „pénztartozást pénz tulajdonjogának a jogosult részére való átruházása vagy a jogosult fizetési számlájára való befizetés vagy átutalás útján lehet teljesíteni.” Azaz készpénz, vagy átutalás útján. Ha banki hitelt, vagy családi otthonteremtési kedvezményt veszel igénybe, ezen vételárrészletek tekintetében adott, hogy a bank az összeget átutalással fogja megfizetni közvetlenül az eladó által megadott bankszámlára. Valóban csak ennyi lehetőséged lenne? Vegyük őket sorra!

Ingatlan vételár(részlet) megfizetése készpénzben

ingatlan készpénzes fizetése

Ha a vételár, vagy vételárrészlet fizetését készpénzben határozzátok meg, a legfontosabb az, hogy a pénzátadásról az eladó aláírt átvételi elismervény rendelkezésedre álljon. Ennek oka, hogy a későbbi bizonyítottság hiányában az eladó – rosszhiszeműen – állíthatja azt, hogy ő nem vette át a vételárat, vételárrészletet. Ezért ha a készpénzt az eladónak a szerződéskötéssel egyidejűleg adod át, célszerű, hogy maga a szerződés tartalmazza az eladó pénzátvételt elismerő nyilatkozatát. Ha a készpénz átadásának ideje nem esik egybe a szerződéskötéseddel, a pénzátadással egyidejűleg két tanú által aláírt átvételi elismervény útján kell igazolni, hogy a készpénzt átadtad az eladónak, és azt az ingatlanvételedre számoljátok el. Átvételi elismervény nélkül nehéz, illetve sok esetben szinte lehetetlen bizonyítani a pénzátadást.

Ingatlan vételár(részlet) fizetése átutalással

Átutalásos fizetés esetén mind a bankszámlaszámo(ka)t, mind a fizetési határidőket fel kell tüntetni az összegek mellett a szerződésedben. Az átutalás előtt kétséget kizáróan érdemes meggyőződnötök a bankszámlaszám helyességéről, lehetőség szerint két külön forrásból, hogy az esetleges elírás még az átutalás előtt felfedezhető legyen. Érdemes azt is szerződésbe foglalni, hogy a teljesítésnek nem az utalás megindítása, hanem a szerződésben szereplő bankszámlán történő jóváírás minősül.

Ingatlan vételár(részlet) fizetése beszámítással

A Polgári Törvénykönyv 6:49. § (1) bekezdése lehetővé teszi, hogy a vételárat, vételárrészletet úgy teljesítsd, hogy az eladóval szemben fennálló lejárt pénzkövetelésedet a hozzá intézett jognyilatkozattal a vételárba beszámítod. Tehát ha az eladó már tartozik neked, a tartozását beszámíthatod az ingatlan vételárába. Ilyen esetben a legfontosabb a beszámítási nyilatkozatod támadhatatlan megfogalmazása.

Ingatlan vételár(részlet) fizetése kriptodevizával

ingatlan vásárlás cryptoval

A Polgári Törvénykönyv a kriptodeviza fogalmát nem ismeri, csak a pénznem fogalmát. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet ingatlan vételárat kriptodevizával megfizetni. A pénznem fogalmát a Ptk. 6:45. § (1) bekezdése használja, mely szerint „a pénztartozást a teljesítés helyén és idején érvényben lévő pénznemben kell megfizetni.” Ugyanakkor a Ptk. kötelmi szabályaitól egyező akarattal eltérhettek, ha neked is, és az eladónak is ez a szándékotok. Ilyen alapon miért ne lenne meghatározható a vételár kriptodevizában?

Ami javasolt, hogy a forintos, vagy egyéb devizaérték kiszámítható legyen a szerződéses meghatározás alapján. Erre tekintettel a szerződésben meg kell határozni a kiválasztott kriptodevizát, amiben a vételárat meg szeretnénk határozni, valamint azt a devizát is, amire a kriptodeviza átváltható. Meg kell határozni azt a kriptodeviza tőzsdét is, amelynek az árfolyamát figyelembe kívánjátok venni (valamint az időpontot, ha fixálni szeretnétek az árfolyamot). A szerződésednek ugyancsak tartalmaznia kell annak annak a digitális pénztárcának a címét, amelyre a kriptodeviza átutalást teljesíteni kell. Ha a megfizetés valamilyen okból elmarad (pl. rossz helyre kerül átutalásra) jogilag még nem rendezett, hogy behajtása hogyan tud megvalósulni. Ugyanakkor a részletekre odafigyelő és egymással bizalmi viszonyt ápoló felek között nem kizárt a sikeres tranzakció. A vételár ilyen fizetési módja a földhivatali ügyintézést és a bejegyzés sikerességét nem érinti.

A további tájékoztatás, vagy ajánlatkérés céljából keress elérhetőségeim bármelyikén!

📞+36304572289

📧drszalai@drszalailegal.hu

Kapcsolatfelvétel

Jogvélemény / ajánlatkérés

Az adatok elküldését követően telefonon, vagy e-mailben felvesszük veled a kapcsolatot, és egy előzetes jogvélemény keretében tájékoztatunk a hasonló ügyek szokásos menetéről és a már ismert várható költségekről. A kapcsolatfelvétel, első konzultáció és előzetes jogvélemény díjmentes, anyagi kötelezettséget nem jelent.