Szerződések joga

Szerződések joga

Üzleti és szindikátusi megállapodások

Egy cég partnerhálózatát nem csak a partnerek piaci helyzete vagy tőkeereje határozza meg, hanem a partnerekkel fennálló üzleti megállapodások tartalma is. Egy anyagilag előnyös megállapodás jogi szempontból hátrányos is lehet, ha súlyosan kedvezőtlen feltételeket tartalmaz az egyik félre nézve, vagy ha a jogszabályi háttér figyelmen kívül hagyásával kerül megírásra. Utóbbi esetben az is előfordulhat, hogy a megállapodás egy adott rendelkezése jogszabály erejénél fogva érvénytelen. Ezt kiküszöbölendő, irodám mind megállapodások átnézését és véleményezését, mind megírását vállalja a jogszabályi környezet és a számodra leginkább kedvező feltételek implementálásával.

Megbízás / Vállalkozás

Akár eseti, akár folyamatos a vállalkozások közötti együttműködés, a leggyakrabban megbízási, vagy vállalkozási típusú szerződéseket kötne egymással. Mint az üzleti együttműködések legalapvetőbb formái, jogi bonyolultságuk tekintetében gyakran alulértékeltek, ezért írásba foglalásuk is elmarad. Egyrészt jogvita esetére, másrészt az adóellenőrzések esetén a bizonyíthatóság miatt érdemes a 200.000,- Ft értékhatár feletti szerződéseket írásba foglalni.

Kölcsönügyletek

Egy kölcsönszerződést főként a hozzáfűződő biztosítékok által nyújtott jogi védelem határoz meg: mivel a kritikus helyzet az, amikor az adós nem tud, vagy akar fizetni, így a hitelező számára a legfontosabb kérdés az, hogy ilyenkor milyen biztosíték áll rendelkezésére (pl. foglaló, kötbér, kezesség, zálogjog). Bankjogi tapasztalatom útján a kölcsönjogviszonyok és azok biztosítékai széles spektrumának ismeretével védem érdekeidet a kölcsönszerződés megírása, vagy véleményezése útján, akár hitelezőként, akár adósként szerepelsz a kölcsönügyletben.

Általános Szerződési Feltételek

Ha a vállalkozásod a weben értékesít (és ezért értelemszerűen nem fogsz minden vevőddel külön szerződni) szükséged lesz általános szerződési feltételekre (ÁSZF), amelyeknek meg kell felelnie a jogszabályoknak, valamint a vállalkozásodat is védenie kell. Az ÁSZF kikötéseivel kapcsolatban a Ptk. úgy rendelkezik, hogy amelyik kikötése nem egyértelmű, az semmmisnek minősül, ezért az ÁSZF megírásánál hatványozottan fontos az, hogy szakértő írja meg, vagy véleményezze / kiegészítse.

Ha többet szeretnél tudni a jogterületen igénybe vehető szolgáltatásaimról, a további tájékoztatás, vagy ajánlatkérés céljából keress alábbi elérhetőségeim bármelyikén!

📞+36304572289

📧drszalai@drszalailegal.hu

Kapcsolatfelvétel

Jogvélemény / ajánlatkérés

Az adatok elküldését követően telefonon, vagy e-mailben felvesszük veled a kapcsolatot, és egy előzetes jogvélemény keretében tájékoztatunk a hasonló ügyek szokásos menetéről és a már ismert várható költségekről. A kapcsolatfelvétel, első konzultáció és előzetes jogvélemény díjmentes, anyagi kötelezettséget nem jelent.