Blog

Illetékmentességek és illetékkedvezmények ingatlanvásárlásnál

Ha ingatlant tervezel vásárolni, a vételednek a vételár, az ügyvédi és tulajdonjog-bejegyzési költségek, valamint az esetleges felújítási költségek mellett „adó” vonzata is lesz, méghozzá a Magyar Államnak megfizetendő vagyonszerzési illeték formájában. Aki ingatlant vásárol, és nem esik azon törvényi kivételek egyike alá, amely illetékkedvezményt, vagy teljes illetékmentességet biztosítanak, azt vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség terheli.

Az illeték megfizetése alól azonban a megfelelő kérelem benyújtásával mentesülhetsz, vagy csökkentheted a megfizetendő illetéked mértékét. Ebben a cikkben a leggyakrabban előforduló és igénybe vehető mentességeket és kedvezményeket vesszük sorra. Mindegyik itt felsorolt illetékmentességgel kapcsolatban igaz, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak nincs velük kapcsolatos mérlegelési jogköre a kedvezmény, vagy mentesség megadása körében, azaz ha a feltételek fennállnak, a kedvezmény, vagy mentesség jár.

Ingatlanvásárlás illetékmentessége Családi Otthonteremtési Kedvezmény alapján

CSOK

Ha a vásárlásodhoz Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybevételét fontolgatod, bizonyára már tudod, hogy az igénybevétel mellett az egyik legnyomósabb érv a CSOK mellé járó illetékmentesség. Ha még nem került a látókörödbe a kérdés, de a CSOK-ra mind a családi helyzeted, mind a megvásárolni kívánt ingatlan alapján jogosult lehetsz, érdemes tájékozódnod a CSOK felvételének feltételeiről a bankodnál, vagy hitelügyintéződnél.

Egyenesági rokontól, vagy házastárstól vásárolt ingatlan illetékmentessége

Ha egyenesági rokontól, vagy a házastársadtól vásárolsz ingatlant, vagy ingatlanrészt (utóbbi eset akkor fordulhat elő ha pl. már társtulajdonosok vagytok), az illetéktörvény alapján ugyancsak illetékmentességet élvezel. Ugyanakkor figyelemmel kell lenned az adásvétel és az ajándékozás illetékmentességi szabályainak eltérésére: a testvéreddel megkötött ingatlan-ajándékozási ügylet illetékmentes, azonban az adásvételi ügylet már nem az. Ezért ha az ingatlant ellenérték fejében szerzed meg a testvéredtől, ugyanúgy illetéket kell fizetned, mintha nem családtagtól szerezted volna az ingatlant.

Cserepótló vétel illetékkedvezménye

A legismertebb illetékkedvezmény szabály a cserepótló vétel illetékkedvezménye. Ha lakhatási céllal „lecseréled” ingatlanodat, tehát a meglévőt eladod és helyette egy újat veszel, a két ingatlan értékének a különbözete után kell illetéket fizetned. Más szavakkal, nem a teljes vételár, hanem csak a különbözet lesz az illetékalapod. A szabályozás logikája a vagyonszerzés szempontjából az, hogy az új ingatlanod, mint megszerzett vagyonod értéke csökken az eladott ingatlanod értékével, így cserepótló vevőként vagyonod nem a vásárolt ingatlan értékével, hanem mindössze a két ingatlan értékének a különbözetével nő, feltéve, hogy az új ingatlanod vételára magasabb, mint az eladott ingatlanod vételára. Amennyiben az új ingatlanod vételára alacsonyabb, nem kell illetéket fizetned. Az összeszámításához az eladásod és a vételed legfeljebb 3 év telhet el, viszont ha korábban vásárolsz, majd később adsz el, ezesetben legfeljebb 1 év telhet el.

Első lakásvásárlók automatikus részletfizetési kedvezménye

Ha első lakáscélú ingatlanodat vásárlod, 12 havi automatikus, kamatmentes illeték-részletfizetési kedvezményre vagy jogosult. Ha kérelmezed ezt az illetékkedvezményt, a vagyonszerzési illetéket 12 havi egyenlő részletben kell megfizetned.

Az illeték kiszámítása

A vagyonszerzési illetéked alapja a megvásárolt ingatlanod vételára, vagy ha cserepótló vétel illetékkedvezményét veszed igénybe, az eladott és a vásárolt ingatlanod vételárai közötti különbség. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal az illetékalapod után számított 4%-os mértékben fogja kiszabni az illetéket.

Az illeték kiszabása

illetékszámítás

Ahhoz hogy előre kalkulálni tudj, érdemes a fentiek szerint előre kiszámítanod az illeték várható mértékét. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal illetékosztálya a tulajdonjogod bejegyzését követően fogja kiszabni az illetéket, amelyről a határozatot elektronikusan az ügyfélkapudra küldi. Ennek időpontja az adásvételi szerződésedtől függően eltérhet. A szerződésed megkötését nem feltétlenül követi közvetlenül a tulajdonjogod bejegyzése. Ilyen eset, ha például banki hitelt veszel fel a vásárláshoz. Ilyenkor a szerződésed megkötését követően a földhivatal még nem jegyzi be a tulajdonjogodat, a bejegyzési kérelmed csupán széljegyzet formájában jelenik meg a tulajdoni lapon. A végleges bejegyzés, és az ezt követő illetékkiszabás is csak azután történhet meg miután a bank folyósította az eladónak a vételár hitelrészét.

Ha ingatlan vásárolnál, a további tájékoztatás, vagy ajánlatkérés céljából keress elérhetőségeim bármelyikén!

📞+36304572289

📧drszalai@drszalailegal.hu

Kapcsolatfelvétel

Jogvélemény / ajánlatkérés

Az adatok elküldését követően telefonon, vagy e-mailben felvesszük veled a kapcsolatot, és egy előzetes jogvélemény keretében tájékoztatunk a hasonló ügyek szokásos menetéről és a már ismert várható költségekről. A kapcsolatfelvétel, első konzultáció és előzetes jogvélemény díjmentes, anyagi kötelezettséget nem jelent.